Serbest ve Nanoenkapsüle Naringenin ve Berberin Fitokimyasal Bileşenlerinin C57BL/6J Farelerde Adipoz Dokunun Kahverengileşmesi Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Göktaş Z. (Yürütücü), Çelebier M. , Gülsün inal T.

• Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Tıp Sağlık
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Mayıs 2021
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2024

Özet

Obezitenin kontrolünde, adipoz dokunun kahverengileşmesi ve kahverengi adipoz doku aktivitesinin arttırılması yeni ve umut verici bir yaklaşımdır. Bu çalışmanın özgün değeri, naringenin ve berberin için en uygun biyouyumlu ve biyoparçalanır nanoenkapsülasyon yönteminin geliştirilmesi, in vitro aşamada nanoenkapsüle naringenin ve berberinin 3T3L1 preadiposit hücre süreçlerindeki etkilerinin farklı yöntem ve dozlarda incelenmesi, in vivo aşamada farelere kuyruktan enjekte edilen fitokimyasalların farklı formlarının obeziteye karşı koruma ve iyileştirme etkilerinin adipoz dokunun kahverengileşmesi üzerinden incelenmesi, in vitro ve in vivo aşamalarda farklı formlardaki fitokimyasalların adipositlerdeki etkilerinin lipidomiks yöntemi ile incelenmesidir. Çalışmada, naringenin ve berberin için nanoenkapsülasyon yöntemi geliştirilecektir. Bu amaçla, nanokapsüller hazırlanacak, fiziksel ve kimyasal özellikleri test edilecektir. Uygun formülasyon ve yöntem belirlendikten sonra nanokapsüller, 3T3L1 preadiposit hücrelerin diferansiyasyon ve matürasyon süreçlerinde verilecektir. Hücrelere canlılık, trigliserit, gen ekspresyonu, protein konsantrasyonu, lipidomiks analizleri yapılacaktır. Ardından, 96 adet 6 haftalık C57BL/6J türü dişi fareler koruma ve iyileşme gruplarına ayrılacaktır. Koruma grubundaki farelere 10 hafta yüksek yağlı diyet ve nanoenkapsüle fitokimyasal enjeksiyonu uygulanırken iyileşme grubuna 10 hafta yüksek yağlı diyet uygulandıktan sonra 10 hafta da yüksek yağlı diyet ve nanoenkapsüle fitokimyasal enjeksiyonu uygulanacaktır. Farelerin dokularından RNA ve protein izolasyonu, doku ve serumlarında gen ekspresyon ve protein düzeyi analizi, dokularında lipidomiks analizi yapılacaktır. Çalışma sonucunda, bilimsel yayınlara ve etkinliklere katkı sağlanması, üretilen nanoenkapsülasyon tekniğinin patentinin alınması ve insan biyoyararlanım çalışmasının yapılması hedeflenmektedir.